Drømmen om det enkle liv ude i naturen er ikke ny. Længslen efter at tage fra byen ud på landet og komme ned i tempo fandtes også i 1700-tallet. Det mest iøjefaldende eksempel er nok dronning Marie-Antoinettes mini landsby Le Hameau opført i 1774 i tilknytning til slotsparken i Versailles. Det var også dengang en afslappende kontrast til et stressende liv med mange forpligtelser, der blev opfyldt under åben himmel og i meget romantiske rammer. Bindingsværkssommerhuset opfylder samme drøm, et liv i romantiske rammer, tæt på naturen. 

Bindingsværkssommerhuset

Bindingsværkssommerhuset har en særlig status i Syddjurs Kommune. Og her er arkitekt og byplanlægger Egil Fischer en nøgleperson. Han tegnede og udførte planen for Danmarks første planlagte ferieby, Egil Fischers Ferieby, ved Femmøller Strand i 1920´erne. Feriebyens plan var inspireret af intet mindre end barokanlæg som i Versailles. Mange feriehuse i anlægget blev naturligvis tegnet af planlæggeren og arkitekten selv. Sommerhusene er bindingsværkshuse med sort bindingsværk og tavl i røde teglsten. Arkitekturen fra denne særlige ferieby i det smukke syddjurske landskab har naturligvis været et forbillede for sommerhuse både i og uden for kommunens grænser. 

Husets udtryk

Generelt lægger bindingsværket op til enkelthed i facaderne bundet til konstruktionsprincippet og formaterne i et tavl. Tavlene står oftest umalede i røde teglsten. I øvrigt har bindingsværks-sommerhuset fra denne periode ingen udsmykning eller dikkedarer, bortset fra måske en akkenej, en mindre halvrund kvist, over døren. Vinduer og døre er oftest i mørke farver, grønne eller røde. Kamin eller pejs skulle der til, så derfor ser vi de smukke skorstene, der jo også er betydningsfulde for arkitekturen.