ARKITEKTUR- OG BEVARINGSPRISEN 2017

PRISUDDELING 2. OKTOBER 2017 | SØKJERSVEJ 12 BOESLUM

Arkitektur- og Bevaringsprisen 2017 går til Søkjersvej 12, Boeslum, et hus der kan stå som et forbillede for det moderne landsbyhus i en flot proces.  Dette sted er et fint eksempel på et nutidigt og funktionelt hus i 2017 og med respekt for landsbyen Boeslums historie. Bygherren Anne-Dorthe Thomsen La Cour fik overrakt et Diplom og den smukke Plakette i sandstøbt glas, som glaskunstner Micha Karslund, Handrup, har udformet.

Kirstine Bille, udvalgsformand for Plan, Udvikling og Kultur og formand for komitéen motiverede og overrakte priser foran ca. 30 fremmødte gæster på boligen, der lagde ramme om arrangementet, som foregik på Arkitekturens Dag, der bliver fejret over hele landet.

Med Arkitekturprisen 2017 er der fokuseret på landsbyen, landsbyhuset og landsbymiljøet. Det giver mening at fokusere på dette område af den fine kul-turarv i Syddjurs Kommune, der er privilegeret på så mange områder. Et af dem er netop de mange landbymiljøer, der emmer af historie og kultur.

Landsbyerne ligger og putter sig i det fine landskab, og de er en af de mange oplevelsesrige attraktioner, som både beboerne og de mange turister elsker at opleve. Det giver livskvalitet. Landbyerne har deres historie. Gårdene og husene ligger præcis som de gør, fordi det gav mening. Det var funktionelt i relation til brug, til vejr og vind og til de ressourcer, der var til rådighed. Disse autentiske rammer afspejler tid og udvikling i landsbyen. 

Søkjersvej 12
Landbyernes funktion ændrer sig, og mange har en drøm om at flytte ind og nyde landsbyenes kvaliteter og potentialer i en nutidig bolig, der fungerer. 

Skal man bygge nyt, er det ikke respektfuldt for omgivelserne at bygge som om huset er fra 1850. Dette hus er en respektfuld, moderne fortolkning af landsbyhuset. Huset har en form som husene herude. Ikke et kvadratisk hus, eller et vinkelhus eller et hus med mange kviste. Men et helt enkelt længehus, som de fleste bygninger på landet.

Der er en smuk harmoni, når man ser gavlen eller langsiden i gadebilledet. Det har noget med taghældningen og proportioner at gøre, men også placeringen og afstand til vejen. Den får den sammensatte husrække til at hæng sammen rundt hjørnet. 

Det er et ærligt nyt hus, og skjuler ikke at det er nyt.  Funktionelt åbent mod syd og lukket med lysspalter mod nord. Tydeligvis er det private udendørs ophold etableret på solsiden mod syd og derfor er huset meget åben til den side, mens det lukket mod nord er hensyn til energi, og for at undgå, at få billygternes lys ind i huset om aftenen.

Materialerne
Materialerne er fine og enkle. Pandeplader, som på laderne, og træbeklædte facader med fine detaljer. Enkelheden og en ydmyghed ud til gaden, der giver spillerum for detaljer i de fine gamle huse, der ligger omkring.

Godt samarbejde
Denne smukke fortolkning af landsbyhuset i Boeslum kommer ikke af ingenting. Der har været arbejdet grundigt med projektet fra Anne-Dorthe i godt samarbejde med Bruno Viuf Larsen, som er restaureringsarkitekt fra Vilhemsen, Marxen og Bech-Jensen og med hovedentreprenøren, den lokale tømrermester Søren Paulin Larsen og de lokale hånd-værkere.

Og med beboerne i Boeslum. Forberedt godt og grundigt.

Det er flot gået, stort tillykke fra BLIS

Anna Søgaard
​Medlem af BLIS' bestyrelse