Murermestervillaen er en charmerende, robust og meget dansk hustype, baseret på præcise byggeprincipper og arkitektoniske standarder. Man kan sige, at det er det første rigtige typehus. 

Den gedigne og solide villa blev populær blandt den voksende middelklasse, som ofte bosatte sig uden for de større byer. Således også i Syddjurs Kommune, hvor murermestervillaer ses mange steder i både stationsbyerne og i landsbyerne.

Målsætning

Ligesom Bedre Byggeskik var murermestervillaen en reaktion mod både den stilforvirring, der opstod omkring århundredskiftet og mod velhavervillaerne, der blev bygget til det bedre borgerskab. Modsat Bedre Byggeskik husene var murermestervillaerne ofte bygget uden arkitekter, men af lokale håndværkere efter helt bestemte byggeprincipper.

Murermestervillaens udtryk

Den typiske murermestervilla er i halvanden etage, har fuld kælder og er bygget i gode, traditionelle, danske materialer og efter danske håndværkstraditioner. Villaen er karakteriseret ved det røde tegltag, vægge i røde mursten, dannebrogsvinduer med eller uden sprosser, og med gesims langs tag på gavle og facader. Ofte har taget halvvalm, og husets fine stue har en karnap. Karnappen giver godt dagslys til stuen og udsigt til den fint anlagte have. Husets facader er meget forskellige. Gadesiden og indgangssiden er præsentable, mens gårdsiden ofte er noget pragmatisk med vinduer i forskellige formater til køkken, spisekammer og værelser, og her er måske den daglige indgangsdør til køkken og kælder.  

Haven

Haven ligger pyntelig mod gaden, og der ses et forbillede i de engelske havebyer.