T13 FUNKTIONEL VILLA

Bor du i et af disse huse, bor du i et hus, hvor arkitekten har haft fokus på det funktionelle. Det skulle være nemt, og lyset havde stor betydning. Villaens vinduer og især altaner er placeret efter sol og udsigt. Skor stenen kan være placeret fremme i facaden. Huset kan bestå af flere, bygningskroppe i forskellige størrelser, sammensat så de tilpassede sig terrænet optimalt, diagonalt på grunden, om det skulle være.

Husets tværsnit kan være asymmetrisk med en stor tagflade til den ene side og en lille til den anden. Opholdsstuen er husets største rum, hvor der er let adgang til terrasse og have. 

Det er funktionen, der giver det smukke udtryk – ”less is more!”. Enkelheden betød omhu med udførelsen af bygningsdetaljerne, så de fremstod diskrete og elegante. Man tilstræbte en forfinet materialevirkning. Murværket kan fremstå som kalket puds eller i blank mur med blødstrøgne sten i deres diskrete farvespil. 

Taget er teglbelagt, og man benytter både lave og stejle hældningsgrader. En detalje som tagfoden blev dyrket ihærdigt med variationer fra tagfod uden udhæng til en beskeden muret gesims, til tagudhæng med synlige spær eller et udhæng med vandret, pudset underside. Vinduerne kan have forskellige formater og asymmetriske placeringer, men facaden skal fremstå roligt og som en helhed i balance. 

Den funktionelle tradition sigter efter et tidsløst, udtryk.