T5 BYHUS

Bor du i et ældre byhus, er det en del af byens historie, du bor i. Begrebet byhus er en samlet betegnelse for den type huse, der blev bygget i de lidt større byer i perioden fra midten af 1700- tallet til 1940’erne. Byhusene findes i stor stil i Ebeltoft og Knebel.

Byhuset er ofte opført i kendte danske materialer og med datidens afprøvede byggeteknikker. Husene er bygget med træ, mursten og teglsten. Vinduerne var f.eks. dannebrogvinduer med kitfals. Husrækkengiver gaden karakter 

Ebeltoft har gennem de sidste 100 år været genstand for utallige forandringer. Husenes arkitektur giver et indtryk af tidens udvikling. Gader og kvarterer repræsenterer forskellige byggetraditioner og måder at bo og indrette sig på. 

Det er ofte en stor glæde at lære sit hus bedre at kende. Tager du dig tid til at kigge godt efter, opdager du sikkert mange spændende detaljer. Det kan f.eks. være byhusets udsmykning og ornamentik – figurer, mønstre eller tegninger på bygningen. 

Bygningernes arkitektur kan være betinget af gadens forløb, af en park, af naboens hus, af vores private liv. Husenes arkitektur afspejler det verdens-billede og de symboler, som var fremherskende, da husene blev byggede.