Begrebet Byhus er betegnelsen for sammenbyggede individuelle huse i én til fire etager. De historiske byhuse blev bygget i de større byer i perioden fra omkring 1750 til 1920. Det lange spænd i perioden betyder, at det historiske byhus repræsenterer mange stilarter. I Syddjurs ser vi byhuse fra flere forskellige stilperioder, herunder bindingsværk nogle få historicistiske byhuse og en del nyklassicistiske byhuse. Højden på byhusene afspejler byens størrelse. I Syddjurs Kommune sneg det historiske byhus sig op i to etager, men normalt ikke mere.

Husene var placeret helt ud til fortovskanten og følger som et bånd gadens forløb. De fine materialer, de individuelle huse, forløbet af husrækken, der snor sig med gaden, af og til med plads til beplantning op ad huset, gør disse boliger meget charmerende og populære. I Syddjurs Kommune er byhusene forholdsvis beskedne, men det skorter ikke på charmen.

Byhusets udtryk

Til gadesiden har byhuset en tydelig signalværdi. Det er borgerskabets fine huse. Er der to etager, er 1. sal ofte den fine etage, piano nobile, der viser status. Denne etage vil så være husets højeste og facaden på 1. sal er den mest dekorerede, måske med en gesims og relief under vinduerne. Trenden kom fra det store udland, Rom og Paris, og det blev naturligvis en lidt mere ydmyg udgave, der udfoldede sig i Syddjurs Kommune. De røde tegl-sadeltage er oprindeligt uden kviste. Læg mærke til de forskellige skorstenstyper, og hvordan de på finurlig vis binder gadeforløbet sammen. For byhusene uden forhaver er gadebelægninger, gadeinventar og gadebelysning uhyre vigtige elementer. I Syddjurs Kommune har vi eksempler på de fineste kulturhistoriske bymiljøer med historiske byhuse, og her ses det tydeligt, hvad helheder og kulturmiljøer betyder.